Feestdagen

Die laatste maand van het jaar is een bijzondere, het is voor mij vooral reflecteren op een jaar dat bijna aan zijn eind is.

Gemis van geliefden voelt altijd extra zwaar in December, en ook de narigheid op onze aardbol komt extra binnen. Ik word altijd sentimenteel van die laatste paar weken en tegelijkertijd voel ik mijn eigen geluk extra. Omdat het leven niet altijd alleen maar fijn is. Soms is het gewoon een gevecht, dat leven, en de dankbaarheid voor wat er is, ervaar ik net dat beetje meer.

Elke ochtend als ik naar mijn werk rijd, zie ik het aantal lichtjes toenemen. Mijn route wordt elke dag een tikje knusser. Nog even houd ik de ontspanning vast voor de hectiek van de dag weer losbarst.

Lukraak mijmer ik wat en denk ik aan vroeger. Samen met onze kinderen de kerstboom versieren was een feest. Het eeuwige gevecht met lichtjes die altijd in de knoop zitten, hoort daarbij. En het gemok als de mooiste kerstballen gesneuveld blijken te zijn.

Gedachtes aan weergaloze sinterklaasfeesten dwalen voorbij en aan knusse kerst-ontbijtjes. En die strijd tijdens de puberperiode om ze überhaupt aan tafel te krijgen.

Ik ben een rijk mens, want ik barst van de liefde om me heen.

Maar ik leef ook mee met iedereen die het gemis nu extra voelt, die worstelt met het leven en met de eenzaamheid die voor sommigen tijdens deze donkere dagen extra donker voelt.

Extra zwaar.

De telefoon die op werkdagen altijd al roodgloeiend staat, lijkt nog vaker over te gaan. Ik hoor nog meer verdriet, en vaker dan anders komen tijdens gesprekken sterfdagen van geliefden voorbij. Wonden van afscheid voelen deze dagen extra schrijnend.

Het aantal mensen dat in nood verkeert, lijkt toe te nemen en de crisismeldingen komen in stromen tegelijk. Dat zorginfarct is in volle hevigheid aanwezig, en op sommige dagen voelt het alsof alles wat we bewerkstelligen niet genoeg is, en nooit genoeg zal zijn.

Gelukkig zijn er naast al die zorgmedewerkers die zich dagelijks volop inzetten ook heel veel vrijwilligers. Zij zorgen voor extra gezelligheid en ondersteuning tijdens deze periode. En niemand wordt vergeten. Met vereende krachten organiseren ze kerstconcerten, de kerkdienst is inmiddels al gepland en ze zorgen voor liefdevolle ontbijtjes tijdens de kerst.

Want de wereld zijn wij, samen. Voor elkaar en met elkaar. Ook dat zijn de feestdagen voor mij.

Ik wens iedereen heel liefdevolle feestdagen, en denk een beetje om elkaar!